Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Έκπτωση στο Ασφαλισμένο Κεφάλαιο και άλλες ευκολίες

Τις προάλλες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μια χρήστη της εφαρμογής όπου με ρωτούσε γιατί «δεν παίζει» το κουμπί [Αντιγραφή Κεφαλαίου στις Καλύψεις]. Παραξενεύτηκα, και όπως κάνουμε πάντα, ζήτησα να δω την οθόνη της με TeamViewer. Όντως, παρόλο που πατούσε το κουμπί, τα ασφαλισμένα κεφάλαια των καλύψεων δεν άλλαζαν. Γιατί όμως;
-Καλό θέμα για το blog, σκέφτηκα, αν και το γράφει το εγχειρίδιο χρήσης (που πλέον πλησιάζει τις 260 σελίδες). Οπότε, είπα να post-άρω ώστε να αναδείξω λίγο περισσότερο την λειτουργικότητα που προσφέρει το Insurance.Office γύρω από το θέμα.



Στα γενικά στοιχεία του παραστατικού υπάρχει -όπως βλέπουμε- το πεδίο Ασφαλισμένο Κεφάλαιο. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτό ορίζεται σε επίπεδο παραστατικού και όχι στο επίπεδο των καλύψεων όπως γίνεται στην πράξη. Υπάρχουν 2 λόγοι:

1. Γιατί υπάρχουν συνάδελφοι σας που δεν καταχωρούν αναλυτικά τις καλύψεις ανά παραστατικό. Είτε γιατί δεν έχουν το χρόνο, είτε γιατί δεν έχουν γέφυρα από ασφαλιστικές, είτε γιατί επιλέγουν να ψηφιοποιούν τα παραστατικά (οπότε έχουν από εκεί την πλήρη εικόνα). Παρόλο όμως που δεν θέλουν να καταχωρούν αναλυτικά τις καλύψεις θέλουν να έχουν εικόνα για το ασφαλισμένο κεφάλαιο.

2. Γιατί δεν μπορούμε αν εξάγουμε εύκολα από τις καλύψεις το συμπέρασμα για το ποιο είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο (πχ η αξία του οχήματος), μια και αρκετές καλύψεις έχουν συγκεκριμένο ασφαλισμένο κεφάλαιο –διαφορετικό από το ασφαλισμένο κεφάλαιο του παραστατικού (για τα οχήματα, λέγε με και τρέχουσα αξία οχήματος) ή δεν έχουν ασφαλισμένο κεφάλαιο (πχ οδική φροντίδα).

Στο Insurance.Office δίνουμε μερικές λειτουργίες που σας διευκολύνουν στον ορισμό του ασφαλισμένου κεφαλαίου στις καλύψεις (που μερικές φορές μπορεί είναι πολλές και χρονοβόρο το να ορίσεις ανά κάλυψη το ασφαλισμένο κεφάλαιο).

Έκπτωση στο κεφάλαιο

Το κουμπί [Έκπτωση στο κεφάλαιο] εμφανίζεται μόνο σε Ανανεωτήρια ή Πρόσθετες Πράξεις και μας επιτρέπει να μειώσουμε το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο σε σχέση με το προηγούμενο ασφαλιστήριο. Πατώντας το πλήκτρο [Έκπτωση στο κεφάλαιο] εμφανίζεται διάλογος, στον οποίο ορίζουμε το νέο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Το νέο ασφαλιζόμενο ποσό μπαίνει:
  • στο πεδίο Ασφ/μενο Κεφάλαιο, επίσης
  • μπαίνει ως Ασφαλιζόμενο Ποσό σε όλες τις καλύψεις, των οποίων το Ασφαλιζόμενο Ποσό ταυτίζεται με το προηγούμενο Ασφ/μενο Κεφάλαιο του παραστατικού ή η κάλυψη δεν έχει κανένα ποσό συμπληρωμένο στο Ασφαλισμένο κεφάλαιο.
Συνεπώς αν τυχόν δεν έχετε ορίσει στο παραστατικό το Ασφαλισμένο κεφάλαιο, κάντε το ώστε να μπορέσει η εφαρμογή να καταλάβει ποιο είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο του συμβολαίου και να το μειώσει στις καλύψεις.

Αντιγραφή Ασφαλισμένου κεφαλαίου στις καλύψεις

Το κουμπί [Καλύψεις] ορίζει το Ασφ/μενο Κεφάλαιο του παραστατικού ως Ασφαλιζόμενο Ποσό σε όλες τις Καλύψεις του παραστατικού, για τις οποίες δεν έχει οριστεί Ασφ. Ποσό. Δηλαδή επηρεάζει όλες τις καλύψεις που δεν έχουν τιμή στο πεδίο Ασφαλισμένο κεφάλαιο. Αν κάποια κάλυψη έχει τιμή, η ενέργεια αντιγραφής του Ασφαλισμένου κεφαλαίου στις καλύψεις δεν έχει επίπτωση.

Λίγη παραμετροποίηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε (λέμε τώρα):
  • Αν κάποια κάλυψη δεν έχει Ασφαλισμένο κεφάλαιο (πχ Οδική φροντίδα ή νομική προστασία) μπορείτε να το ορίσετε χρησιμοποιώντας την τιμή μηδέν (0). Αυτό μπορείτε να το κάνετε για μεγαλύτερη ευκολία στο επίπεδο των γενικών καλύψεων ή στο επίπεδο των καλύψεων ανά κλάδο ασφαλιστικής. Έτσι δεν θα χρειάζεται να το ορίζεται κάθε φορά στο παραστατικό. Καλύψεις όπου το Ασφαλισμένο Κεφάλαιο έχει τιμή 0, δεν επηρεάζονται από τις εκπτώσεις στο κεφάλαιο ή από την αντιγραφή του ασφαλισμένου κεφαλαίου στις καλύψεις (που αναλύεται αμέσως παρακάτω). Επίσης αυτού του είδους οι καλύψεις, στην εκτύπωση του παραστατικού εμφανίζουν την λέξη «ισχύει» στην θέση του ασφαλισμένου κεφαλαίου.
  • Επίσης όσες καλύψεις έχουν σταθερή τιμή στο Ασφαλισμένο Κεφάλαιο ανεξάρτητη του ασφαλιζόμενου κινδύνου (πχ οι αστικές ευθύνες στον κλάδο αυτοκινήτου), καλό είναι να ορίσετε τα ασφαλισμένα κεφάλαια στις καλύψεις των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να μην τα συμπληρώνετε σε κάθε παραστατικό.

Δημιουργία Συμβολαίου από Προϊόν

Εφόσον έχετε ορίσει στο όχημα την τρέχουσα αξία του, αν φτιάξετε συμβόλαιο από Προϊόν, στις καλύψεις του Προϊόντος που δεν έχουν ορισμένη τιμή στο Ασφαλισμένο κεφάλαιο στο επίπεδο του Προϊόντος, συμπληρώνεται ως ασφαλισμένο κεφάλαιο η τρέχουσα αξία του οχήματος.

Εκ των υστέρων προσθήκη κάλυψης

Κατά την Προσθήκη Κάλυψης, οι στήλες Ασφαλιζόμενο ποσό, Απαλλαγή και Κίνδυνος συμπληρώνονται αυτόματα από τις προκαθορισμένες τιμές τους στην οθόνη «Καλύψεις Ασφαλιστικών Εταιρειών». Αν δεν υπάρχει τιμή στο Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, το Insurance.Office βάζει το Ασφαλισμένο Κεφάλαιο του παραστατικού.


Υ.Γ. Για την ιστορία, την χρήστη δεν την παραπέμψαμε στο manual ;-)
Το πρόβλημα της ήταν ότι δεν χρησιμοποιούσε την έκτπωση στο κεφάλαιο αλλά την αντιγραφή του Ασφαλισμένου Κεφαλαίου στις καλύψεις. Οι καλύψεις του παραστατικού όμως είχαν ήδη συμπληρωμένη τιμή στο ασφαλισμένο κεφάλαιο (μια και ήταν ανανεωτήριο), οπότε η αντιγραφή σωστά δεν άλλαζε τα ασφαλισμένα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου